Dealer login Wachtwoord vergeten?
Home > Nieuws > Ramen en deuren afwerken? Kies een nauwkeurige schaaf!

Ramen en deuren afwerken? Kies een nauwkeurige schaaf!

Een houten oppervlak gladder, vlakker of dunner maken? Daarvoor gebruik je een schaaf. In de Makita MT-reeks vinden we de M1901.

 

Makita MT

Een houten oppervlak gladder, vlakker of dunner maken? Daarvoor gebruik je een schaaf. In de Makita MT-reeks vinden we de M1901, een bijzonder handige houtschaaf van 82 millimeter en 500 Watt. Ideaal om bijvoorbeeld ramen en deuren af te werken!

Wat is schaven precies?

Een schaaf is misschien een minder bekend stuk gereedschap voor houtbewerking. Het wordt gebruikt om platte oppervlaktes af te werken. Terwijl je door te schuren een minimale hoeveelheid materiaal wegneemt, kun je door te schaven meer materiaal ineens verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld erg praktisch zijn als je tijdens een renovatie komaf wil maken met oude laklagen op een deur of een raam.

Maar ook kleinere aanpassingen zijn mogelijk. Zo kun je door te schaven bijvoorbeeld een deur die enigszins klemt, bijwerken. Dankzij de V-groef onderaan kun je met een schaaf ook een perfect rechte hoek aan een balk bijwerken.

Welke schaaf moet ik kiezen?

In de handel vind je schaven van verschillende breedtes. Met de M1901, die een breedte van 82 millimeter heeft, heb je een robuuste en compacte schaaf voor licht tot middelzwaar aanpaswerk in handen. Voor dat toestel is er slechts één type messen verkrijgbaar. Let er wel op dat je die altijd correct plaatst. De diepte waarop je wil schaven kun je instellen tot maximaal 2 millimeter diep. De hoge snelheid van de schaafmessen zorgt voor een onberispelijk resultaat. Bovendien heeft de M1901 een ergonomische handgreep met een comfortabele softgrip-bekleding. Wil je graag een professioneel model aanschaffen? Neem dan gerust een kijkje bij onze professionele modellen.

Tips voor een mooi schaafresultaat

De schaafdiepte is afhankelijk van de snelheid waarmee je wil werken. Maar ook de hardheid van het hout speelt een rol. Zo is oude eik bijvoorbeeld heel hard.

Voor een mooi schaafresultaat moet je toerental maximaal blijven. Als je schaaf te traag draait, begint ze te ‘kappen’.

Voor hardere materialen is het belangrijk dat je bij het vooruit duwen zelf voor de nodige belasting zorgt. Doe je dat niet, dan kan het toerental te fel zakken, waardoor je een minder mooi resultaat krijgt. Het is vaak beter om de schaaf wat minder diep in te stellen. Je zult dan vaker over het oppervlak moeten gaan, maar het resultaat zal beter ogen.

Wil je graag meer informatie over de M1901-schaaf? Neem gerust contact op met een van onze dealers.

NIEUWS